Friday 12 August 2016

Cooking - Bread




Αρτοκλασία

Υλικά
15 ποτήρια αλεύρι (8 σκληρό + 7 μαλακό)
3 ποτήρια ζάχαρη
250 γρ. βιτάμ ή 250 ml λάδι ή (για αλάδωτο) σκέτο νερό
125 γρ. μπυρομαγιά (+ λίγο προζύμι {προαιρετικά})
μαστίχα αλεσμένη (3 κομμάτια)
μαχλέπι αλεσμένο (περίπου 30 σποράκια)
γλυκάνισο αλεσμένο (περίπου 10 σποράκια)

Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε λίγο χλιαρό νερό, διαλύουμε τη μπυρομαγιά και προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τον αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το γλυκάνισο. Ρίχνουμε και το λάδι ή το λιωμένο βούτυρο ή το χλιαρό νερό. Τέλος, προσθέτουμε και το πηχτό χυλό (και αν έχουμε, και το προζύμι) και ζυμώνουμε καλά, ώστε να φτιάξουμε μία μαλακή ζύμη.
Τη ζύμη την κόβουμε σε πέντε ισάριθμα καρβελάκια, τα οποία βάζουμε σε λαδωμένα ή αλευρωμένα ταψάκια ή αντικολλητικό χαρτί. Αφού τα σφραγίσουμε, τα βάζουμε σε αναμμένο φούρνο στους 50°C  να φουσκώσουν ή σε ζεστό μέρος, σκεπασμένα με πετσέτα, για να φουσκώσουν. Όταν διπλασιαστούν σε όγκο (χρειάζεται περίπου 1 ώρα), τα ξεσκεπάζουμε, τα βρέχουμε με ένα πινέλο και τα τρυπάμε.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 1 ώρα.
Όταν ψηθούν, τα βρέχουμε πάλι με ένα πινέλο και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλες να κρυώσουν.

Η συνταγή είναι από την Ιερά Μονή της Παναγίας, στην Κλεισούρα.

No comments: