Tuesday 20 September 2016

Literature - Nikolaidou

Choose the appropriate word

Το Σάββατο 14 Αυγούστου του 1948, παραμονή της Παναγίας, ο Μανόλης Γκρης, τριάντα οκτώ ετών,  1) .................... (δημοσιογράφος, αθλητής, ηθοποιός) της εφημερίδας Βαλκάνια και βοηθός ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Abroad, 2) .................... (ήθελε, έμπαινε, περίμενε) το λεωφορείο Καλαμαριά – Αρετσού για να πάει σπίτι του. 3) .................... (Κοιμόταν, Καθόταν, Στεκόταν) στην οδό Τσιμισκή, στάση Αγίας Σοφίας. Είχε 4) ....................(κόψει, ανάψει, δώσει) τσιγάρο.
Ένας αστυνομικός τον πλησίασε. Του 5) .................... (ζήτησε, ρώτησε, απαίτησε) να τον ακολουθήσει στην Ασφάλεια. Φορούσε πολιτικά. Μιλούσε ευγενικά. Τον κοίταζε στα μάτια.
Ο Μανόλης ρώτησε αν είχαν νέα από την κλοπή της μπουγάδας. Ο αστυνόμος ένευσε  6) .................... (απόλυτα, ζεστά, καταφατικά).
Ο Μανόλης Γκρης επέστρεψε στο σπίτι του δώδεκα χρόνια 7) .................... (πριν, μετά, έπειτα). Τα μάτια του παρέμεναν καστανά, 8) (όμως, επίσης, άλλωστε) τα μαλλιά του είχαν ασπρίσει.
Ήταν πενήντα χρονών.
Σοφία Νικολαΐδου, "Χορεύουν οι ελέφαντες”, Μεταίχμιο: Αθήνα 2012, σ. 14.

Key to exercise

Το Σάββατο 14 Αυγούστου του 1948, παραμονή της Παναγίας, ο Μανόλης Γκρης, τριάντα οκτώ ετών, δημοσιογράφος της εφημερίδας Βαλκάνια και βοηθός ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Abroad, περίμενε το λεωφορείο Καλαμαριά – Αρετσού για να πάει σπίτι του. Στεκόταν στην οδό Τσιμισκή, στάση Αγίας Σοφίας. Είχε ανάψει τσιγάρο.
Ένας αστυνομικός τον πλησίασε. Του ζήτησε να τον ακολουθήσει στην Ασφάλεια. Φορούσε πολιτικά. Μιλούσε ευγενικά. Τον κοίταζε στα μάτια.
Ο Μανόλης ρώτησε αν είχαν νέα από την κλοπή της μπουγάδας. Ο αστυνόμος ένευσε καταφατικά.
Ο Μανόλης Γκρης επέστρεψε στο σπίτι του δώδεκα χρόνια μετά. Τα μάτια του παρέμεναν καστανά, όμως τα μαλλιά του είχαν ασπρίσει.
Ήταν πενήντα χρονών.

Σοφία Νικολαΐδου, "Χορεύουν οι ελέφαντες”, Μεταίχμιο: Αθήνα 2012, σ. 14.

No comments: