Saturday, 6 December 2014

Cooking – Stuffed Cabbage Leaves - Λαχανοντολμάδες

Choose the correct conjunction.

Υλικά

1 λάχανο για ντολμάδες

600-700 γρ. κιμά ( μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Λίγο πιπέρι μαύρο

Λίγο πιπέρι κόκκινο

Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 φλιτζανάκι ρύζι

Αλάτι

1 φλιτζάνι λάδι

Λίγο βούτυρο

2 αβγά

Εκτέλεση

Βράζουμε το λάχανο ολόκληρο ή κομμένο στη μέση ….… (μέχρι, αν, ώστε) είναι πολύ μεγάλο ….… (γιατί, αφού, μέχρι) να μαλακώσει και να ανοίξουν τα φύλλα. Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τον κιμά με το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι, το αλάτι, το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το δυόσμο. Προσθέτουμε το λάδι και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. ….… (Όταν, Αν και, Καθώς) βράσει το λάχανο, ανοίγουμε με προσοχή ένα ένα τα φύλλα. ….… (Αν, Αφότου, Ώστε) είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση. Βάζουμε σε κάθε φύλλο μία κουταλιά γέμιση, το τυλίγουμε σφιχτά και τοποθετούμε τους ντολμάδες σε κατσαρόλα τον ένα δίπλα στον άλλο. Τους αλατίζουμε, βάζουμε δύο κομμάτια βούτυρο και νερό όσο χρειάζεται ….… (μολονότι, πως, να) τους σκεπάσει και τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ….… (ενώ, για να, διότι) μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Βράζουμε το φαγητό για 45 λεπτά περίπου και στη συνέχεια αδειάζουμε το ζουμί του σε μπολ, χτυπάμε τα αβγά με το ζουμί, περιχύνουμε τους ντολμάδες κουνώντας την κατσαρόλα ….… (προτού, ότι, να) πάει παντού και τους πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.

΄Εφη Γρηγοριάδου, «Εδεσματολόγιον Βλάχων», Κοχλίας: Αθήνα 2006, σ. 232.

 

Key to exercise

Εκτέλεση

Βράζουμε το λάχανο ολόκληρο ή κομμένο στη μέση αν είναι πολύ μεγάλο μέχρι να μαλακώσει και να ανοίξουν τα φύλλα. Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τον κιμά με το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι, το αλάτι, το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το δυόσμο. Προσθέτουμε το λάδι και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Όταν βράσει το λάχανο, ανοίγουμε με προσοχή ένα ένα τα φύλλα. Αν είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση. Βάζουμε σε κάθε φύλλο μία κουταλιά γέμιση, το τυλίγουμε σφιχτά και τοποθετούμε τους ντολμάδες σε κατσαρόλα τον ένα δίπλα στον άλλο. Τους αλατίζουμε, βάζουμε δύο κομμάτια βούτυρο και νερό όσο χρειάζεται να τους σκεπάσει και τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Βράζουμε το φαγητό για 45 λεπτά περίπου και στη συνέχεια αδειάζουμε το ζουμί του σε μπολ, χτυπάμε τα αβγά με το ζουμί, περιχύνουμε τους ντολμάδες κουνώντας την κατσαρόλα να πάει παντού και τους πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.

΄Εφη Γρηγοριάδου, «Εδεσματολόγιον Βλάχων», Κοχλίας: Αθήνα 2006, σ. 232.

No comments: